2020-09-21 08:25:57• hírek • közlemény

A koronavírus-járványról tartott előadást dr. Láng László

A Jiului sétányon létesült idősklubban dr. Láng László családorvos tartott előadást a koronavírus-járványról. 

Az új szatmárnémeti nappali idősközpont rendszeresen szervez tájékoztató jellegű beszélgetéseket, előadásokat, bemutatókat, melyeknek köszönhetően a szépkorúak első kézből, hiteles forrásból értesülhetnek az őket érintő legfontosabb kérdésekről. Nemrégiben Tóth Klára, a klub pszichológusa a pandémia lelki kihatásairól beszélgetett az idősekkel. Az elmúlt héten dr. Láng László családorvos volt a központ vendége. 


Az ismert szatmárnémeti szakember beszélt a vírus eredetéről, hangsúlyozva, hogy orvosként a tudományos hipotéziseket részesíti előnyben az összeesküvés-elméletekkel szemben. Említést tett azokról a tényezőkről is, amelyek kedveztek a vírus megjelenésének és terjedésének. 


Az idősek nagy figyelemmel hallgatták a családorvos szavait, aki nemcsak szakemberként, de emberként is megnyílt előttük. Őszintén beszélt a szépkorúaknak arról, hogyan élte meg az első COVID-os esettel való találkozását, és hogyan jutott el oda, hogy megszokja, a koronavírusos betegek léteznek, közöttünk élnek. „Félreállni nem lehet. Ezt a helyzetet az egészségügyben dolgozók fel kell vállalják, hiszen, ha az orvosokra, az ápolókra nem lehet számítani, akkor kire lehet?” – tette fel a kérdést Láng doktor.


Mindennap aggódva várjuk a 13 órát, hogy megtudjuk, hány új esetet regisztráltak az országban és főleg megyénkben. A fertőzöttek reális száma a regisztráltakhoz képest húszszor, de akár ötvenszer is nagyobb lehet – figyelmeztetett az orvos. Ennek oka, hogy a fertőzöttek több mint fele teljesen tünetmentes vagy csak nagyon enyhe tünetekkel rendelkezik. A lakosok mintegy 30%-a semmilyen tünetet nem produkál, nem is tudja, hogy beteg. Ez jó is és rossz is – véli dr. Láng László –  jó, mert az illető nem szenved a betegségtől, de rossz a járvány terjedése szempontjából, mivel nem érezvén magát betegnek, ugyanúgy jár-kel, találkozik barátokkal, kollégákkal, és továbbadja a fertőzést. A lakosok további 30%-a nagyon enyhe formában esik át a betegségen: egy kis fejfájás, egy kis hidegrázás, egy kis láz, orrfolyás, köhögés, 3-4 nap múlva ezek a tünetek is enyhülnek, egy hét múlva pedig már semmi baja az illetőnek. 25-30%-ra a közepes tünetek jellemzők, a fennmaradó pár százaléknál pedig súlyosabb formát ölt a betegség: hosszan tartó lázas állapottal, kínzó száraz köhögéssel, hihetetlen levertséggel, izomfájdalmakkal, hasi görcsökkel, hasmenéssel járhat. A legsajátosabb tünete a COVID-fertőzésnek talán a szaglás és az ízlelés elvesztése. Az idős korosztálynál jelentkező betegségek, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, cukorbetegség, de az asztma, immunhiányos betegség is súlyosbíthatja a betegség lefolyását. Az esetek kb. 5-10%-a a nagyon súlyos, akár kritikus forma.



A maszk viselése jelen pillanatban a fertőzés elkerülésének leghatékonyabb módjaként van nyilvántartva. A családorvos több kísérletet is felsorolt, amelyek alátámasztják a maszkviselés hatékonyságát a fertőzés megelőzése terén. Sőt, mi több, a maszk más betegségek megelőzése esetében is hasznos, például bizonyítottan csökkenti az influenza terjedését is. 


Kerülni kell a zsúfolt helyeket, akkor menjenek bevásárolni, amikor mások dolgoznak, ne hétvégeken, amikor mindenki – tanácsolta az időseknek Láng doktor. Amennyiben kicsi és zárt helyen tartózkodnak másokkal együtt, szellőztessenek minél gyakrabban.  Ne feledkezzenek meg a rendszeres, alapos kézmosásról és a kézfertőtlenítésről sem, hiszen ezek nagyon fontos szerepet töltenek be a fertőzés megelőzésében – hangsúlyozta az orvos. 


Amennyiben megfertőződtek, ne essenek pánikba, hanem forduljunk azonnal orvoshoz – ajánlja dr. Láng László. Már rendelkezésre állnak a vírus szaporodását lassító gyógyszerek, amelyek az esetek nagy részében hatékonyak. Beszélt továbbá a plazmaterápiáról, valamint arról is, milyen követelményeknek kell megfelelnie az oltóanyagnak. „Ami tőlünk telik, azt tegyük meg. Aki időt nyer, az csatát nyer. Ezt a telet ki kell bírni, és ez nem lesz könnyű történet” – zárta előadását az orvos. 


Az idősek megköszönték a vendégnek a tanulságos előadást, amely nemcsak informatív, de hiteles is volt – ahogyan az egyik klubtag fogalmazott: „Mi hisszük a doktor úr szavát”. Dr. Láng László válaszolt az idősek kérdéseire is. A jelenlévőket többek között az érdekelte, hogy van-e eltérés a különböző maszktípusok hatékonysága terén, milyen gyakran cseréljük és hogyan tisztítsuk szakszerűen a kimosható maszkokat, továbbá az is, mikorra lesz elérhető számukra a védőoltás stb. A beszélgetés végén az idősek megfogadták, hogy az eddiginél is jobban odafigyelnek a megelőzésre, megnyerik a csatát, és bíznak abban, hogy hamarosan újra találkozhatnak majd Láng doktorral, erőben-egészségben. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: